Wczytuję dane...

Steki z kapusty z sosem grzybowym

Steki z kapusty z sosem grzybowym

Steki z kapusty z sosem grzybowym

Czego będziesz potrzebować? Oto lista na 2 porcje:

Steki:

  • 1 niewielka kapusta
  • oliwa z oliwek
  • papryka ostra lub słodka
  • zioła bułgarskie 


Sos grzybowy:

  • oliwa z oliwek
  • por
  • cebula (najlepiej szalotka)
  • rozmaryn
  • zielona pietruszka
  • pieczarki 
  • enoki - chińskie białe grzyby
  • mleko kokosowe


Jajka poche:

  • 2 jajka
  • ocet winny

Surówka:

  • 1 gruszka
  • 6 rzodkiewek
  • 1 kalarepka
  • liście mięty
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Zacznijmy od surówki:

Gruszkę, rzodkiewkę i kalarepę kroimy w słupki.

Przekładamy do miseczki, dodajemy odrobina soli, trochę świeżego pieprzu i poszatkowane liście mięty – to doda aromatu i koloru.

Potem odrobina octu winnego lub soku z cytryny (łyżka) oraz oliwa z oliwek, która połączy smaki i gotowe.

Odstawiamy surówkę.

 

Teraz pora na steki.

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści ale zostawiamy wyraźny głąb, żeby steki nam się nie rozpadły. Ostrym nożem kroimy kapustę na pół wzdłuż głąba. A te połówki znów na pół, ale… cały czas wzdłuż głąba, tak aby powstały nam plastry – mamy dwa duże plastry kapusty z zachowanym głąbem, który trzyma liście w całości.

Pozostałe kawałki kapusty oczywiście zostawiamy np. na surówkę do jutrzejszego obiadu

 

Teraz marynata...

Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki lub kubeczka, paprykę oraz zioła bułgarskie (lub inne jakie wolicie). Odrobina soli i pieprzu oczywiście i mieszamy marynatę. Taką mieszanką smarujemy plastry/steki z kapusty z obydwu stron. Steki odkładamy i …

 

Robimy sos grzybowy.

Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię posiekaną cebulę i por... czekamy aż się zeszklą. Dodajemy pieprz i sól a następnie pieczarki i mieszamy.

Wrzucamy posiekane zioła do sosu: rozmaryn i zielona pietruszka.

Można do sosu dodać również chińskie białe grzyby (pokruszone – nie trzeba kroić)

Kiedy grzyby odparują, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, czekamy aż się zagotuje – odstawiay

 

Wracamy do steków...

Rozgrzewamy mocno patelnie grillową. Układamy kapustę środkiem (stroną po której mamy przekrojony głąb) do góry (dzięki temu nie rozpadną się przy przewracaniu).

Smażymy po ok 3 min z każdej strony,

Teraz podlewamy kapustę płynem (może to być woda, może to być wino, a może być pól na pół), zmniejszamy gaz do minimum. Zostawiamy na 5-8 min, aby kapusta zmiękła. 

Potem, jak woda odparuje a kapusta jeszcze będzie twarda, można dolać wody.

Ale kapusta nie może być całkiem miękka, musi być lekko chrupka.

 

Teraz jajka poshe.

Nalewamy dość sporo octu winnego z białego wina do miseczki.

Wybijam do tego octu jajko. Jajko powinno być zanurzone w occie. Można je polać delikatnie z góry tym octem.

Tak przygotowane jajo wlewamy na gotującą wodę. Warto zrobić w niej wir (zamieszać) aby wrzucane jajko nie poszło do razu a dno.

Chodzi o to aby białko się ścięło a zółtko pozostało miękkie. Kiedy woda zacznie wrzeć na nowo przykręcamy ją delikatnie

Odgarniamy burzyny – musimy wyczuć, czy białko jest ścięte – możemy je wyjąć łyżką cedzakową i sprawdzić po prostu dotykając je palcem.

Jeśli białko jest ścięte a żółtko miękkie, wyjmujemy jajko,

Jeśli nie chcecie się „bawić” z tym jajkiem możecie zrobić po prostu jajo sadzone.


Już danie prawie gotowe ale... sos z pewnością już wystygł węc...

Podgrzewamy sos. Wykładamy go na talerz a na niego kładziemy stek z kapusty.

Na kapustę jajko i … teraz chwila prawdy… Kroimy jajko i … jeśli żółtko jest rzadkie to znaczy, że się udało :)

Dodajemy surówkę, i... danie gotowe :)



Czy warto jeść grzyby? 

Tak, ale.... tylko te wybrane :)

Dlatego polecamy Fungicol – suplement pełen grzybów.

Medycyna dalekowschodnia od stuleci zna grzyby, które stosuje się je w wielu schorzeniach ale przede wszystkim w profilaktyce i wzmocnieniu organizu. Fungicol zawiera w swoim składzie 5 grzybów: reishi, cordyceps, lion's maitake i chaga.

Każdy grzyb ma wyjątkowe działanie. Ale tutaj przekażę Wam tylko kilka słów o cordycepsie. Wzmacnia odporność wrodzoną. Zwiększa libido u kobiet i u mężczyzn. Pozytywnie wpływa na parametry nasienia u mężczyzn i stymuluje produkcje testosteronu. Może też poprawiać potencje, czyli... zwiększa możliwości i chęci:)