Wczytuję dane...

Kurczak Tabaka

Kurczak Tabaka

Kurczak Tabaka

Na początek kilka słów o tej potrawie, bo być może nie każdy ją zna. To gruzińska potrawa. Kurczak jest soczysty i mimo, że robiony na patelni ma smak pieczonego na rożnie.

Gruzini używają  do jego przyrządzenia specjalnych patelni zw. tabaka, ale my zrobimy go bez tak "zaawansowanego" sprzętu. Zapewniam, że kurczak będzie równie dobry :)

To prosta potrawa, która wymaga tylko 4 składników

Oto lista, czyli czego będziesz potrzebować (na 4 porcje):

  • kurczak cały
  • masło
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • i.... to wszystko :)



To zaczynamy przygodę z kurczakiem Tabaka... :)

Rozgrzewamy dużą patelnię – na tyle dużą, aby zmieściła całego rozpłaszczonego kurczaka.

Myjemy i osuszamy kurczaka.

Odcinamy mu szyję, rozcinamy klatkę piersiową kurczaka wzdłuż mostka i odcinamy mu tylny tłuszcz, czyli kuper :) Wiem, brzmi to trochę brutalnie, ale... bez tego kurczak Tabaka się nie uda :(

Rozpłaszczamy kurczaka (on nadal tworzy całość, bo rozcięliśmy mu tylko klatkę piersiową, ale plecy trzymają się w całości, więc rozwieramy klatkę piersiową, tak aby kurczak był jak najbardziej płaski, odwracamy go  plecami do góry i dociskamy do blatu (musimy pogruchotać mu kości) , wtedy stworzy on taką płaską całość.

Solimy kurczaka (wmasowujemy sól w całego kurczaka od zewnątrz i od wewnątrz) i nacieramy masłem (również w środku i na zewnątrz)


Takiego kurczaka wkładamy na patelnie skórą do dołu i dociskamy lekko (uważaj, żeby się nie poparzyć)

Ważne jest aby docisnąć kurczaka do dna patelni (patelnia która jest do tego stworzony nazywa się właśnie tabaka), ale my sobie poradzimy bez niej.

Na kurczaku stawiamy duży garnek wypełniony wodą. Musimy się oczywiście postarać i ustawić go tak, aby nie spadł. Przykręcamy ogień – na jednej stronie musi się smażyć ok. 20-30 min w zależności od wielkości kurczaka (nasz miał ok 1,8 kg). Jeśli patelnia jest idealnie dopasowana do wielkości kurczaka, a raczej kurczak do patelni ;) to efekt osiągniemy szybciej.

Gdy kurczak się usmaży tzn. będzie już miękki, dodajemy czosnek zgnieciony (4 ząbki) – rozprowadzamy zgnieciony czosnek po kurczaku.

Można też dodać np. parę listków szałwii (poszarpanych), ale to już zależy od upodobań.

Odwracamy kurczaka i tym razem przykrywamy pokrywką (na 5 min z każdej strony )


Jeśli skóra odeszła to nic nie szkodzi, nie przejmujemy się tym absolutnie.

Kurczaka p
odajemy z różnymi rodzajami kiszonki. Choć może być też zielona sałata z lekkim jogurtowym dressingiem.

Przepis na soczystego kurczaka

Jest przepyszny...  Jeśli zjecie za dużo, koniecznie sięgnijcie po Synbiocol – on doskonale radzi sobie z takimi „przypadłościami”

Synbiocol – synbiotyk – połączenie 11 szczepów żywych bakterii, które nie były w żaden sposób zmieniane genetycznie. Bakterie mają potwierdzoną zdolnośc zasiedlania naszych jelit. W tej btelce znajduje się pożywka dla tych bakterii i metabolity czyliprodukty przemiany materii tych bakterii. S aone niezbędne do właściwego funknonowalnia naszych jelit. Ten suplement przywraca homeostazę naszych jelit czyli równowagę działania flory bakteryjnej, która zamieszkuje nasz układ pokarmowy. Mikrobiota jest odpowiedzialna za mnóstwo procesów w naszych organizmach. Spożywając przetworzone jedzenie i mało błonnika zwiększamy ryzyko różnych chorób i obniżamy odporność.

Synbiocol pomaga też pozbyć się zbędnych kilogramów - od kilku, nawet do kilkunastu kilogramów w 3 m-ce.

Zobacz: Dlaczego bakterie są dla nas ważne?

Dobre bakterie