Dorada z tapenadą
Dorada z tapenadą i pomidorowym kaszotto
Czego będziesz potrzebować? Oto lista na 2 porcje:
Ryba:
- 2 dorady (wyczyszczone, czyli wypatroszyć i oskrobane z łusek)
- Oliwki (różne rodzaje)
- Czosnek
- Pieprz cytrynowy
Sałatka:
- Ogórki kiszone,
- Cebula
- Oliwa
- Mięta
Kaszotto:
- Kasza biała niepalona (może być gryczana)
- Cebula
- Czosnek
- Pieczarki,
- Przecier pomidorowy (może być passata ale niezbyt gęsta lub przecier własnej produkcji)
- Przyprawy: adżika, papryka ostra lub słodka, sól
Zacznijmy od włączenia piekarnika (na 180 stopni) oraz przygotowania filetów z ryby.
Nacinamy rybę na grzbiecie, potem czubkiem noża przecinamy wzdłuż kręgosłupa ryby, przecinamy ją aż do ogona i cały czas przeciągając czubkiem noża wzdłuż całej ryby, oddzielamy ości od mięsa, to samo robimy po przewróceniu ryby na drugą stronę.
Odcinamy płetwę brzuszną.
Czas na surówkę
Ogórki kroimy w plasterki, dodajemy czerwoną pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy pieprzem, dolewamy oliwy z oliwek, dodajemy parę posiekanych listków mięty. I już - surówka gotowa:)
Zajmijmy się kaszotto
Podgrzewamy w garnku 3-4 łyżki oliwy, dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i lekko ją dusimy. dodajemy też poszatkowany czosnek.
Dorzucamy mieloną kolendrę i adżikę, czyli węgierską przyprawę składającą się m.in. z ostrej papryki, ale jeśli nie lubicie na ostro, to można dodać słodką paprykę
Kroimy pieczarki w kostkę, ale nie koniecznie starannie, bo one i tak się "rozlecą" podczas duszenia. Dorzucamy je do garnka i czekamy aż pieczarki oddadzą wodę i się przyprażą. Teraz wsypujemy do garnka kaszę. Trzeba całość wymieszać i podprażyć. Pora na dodanie pulpy (musi być jej mniej więcej tyle i kaszy choć i tak w trakcie gotowania będziemy dolewać). Jeśli passata będzie za gęsta dolewamy wody – ważne żeby konsystencja potrawy nie była zbyt gęsta, żeby się nie przypaliła. Trzeba cały czas do garnka zaglądać, bo kasza szybko wchłonie płyn.
Do kaszotto można dolewać rosół, passatę lub po prostu wodę (jeśli kasza wchłonie już cały płyn). Przykrywamy i dusimy.
Wróćmy do ryby
Czas na przygotowanie oliwek - zachęcamy do używania niedrylowanych, bo mają bardziej wyrazisty smak (oczywiście musimy je wydrylować).
Siekamy drobno oliwki, dokładamy rozgnieciony czosnek. Możemy dodać parę posiekanych listków szałwii, odrobinę pieprzu i wymieszać.
Wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Można go zgnieść, aby łatwiej poddał się kształtowi foremki.
2 Filety od strony skóry smarujemy oliwą z oliwek, kładę skórą do dołu i przyprawiamy pieprzem cytrynowym, kładziemy na rybę posiekane i przyprawione oliwki. Pozostałe dwa filety również posypujemy pieprzem i przykrywamy nimi te filety, które już są w foremce z oliwkami na wierzchu (robimy taką "kanapkę" – na dole i na górze filet skórą do zewnętrznej strony a w środku oliwki) Z góry smarujemy oliwą z oliwek i wstawiamy do nagrzanego pieczenia na ok 20 min. Jeśli masz większą rybę możesz ustawić termoobieg – wtedy też "złapie" ona takiego fajnego koloru.
Musimy pamiętać, żeby cały czas kontrolować kaszotto :). Zanim ryba się upiecze z pewnością kaszotto będzie już gotowe :)
Nakładamy kaszotto na talerz, sałatkę oraz rybę i... gotowe :)
Skoro mowa dziś o daniu rybnym nie może zabraknąć kilku słów o... kwasach OMEGA:)
Była już o nich mowa w przy okazji przepisu na burgery rybne.
Niedobory kwasów OMEGA mogą powodować stłuszczenie wątroby i przewlekłe niewyjaśnione stany zapalne, czy też zespół suchego oka. Przy ich niedoborze mogą rozwijać się stany lękowe i doprowadzać do depresji, niski poziom kwasów Omega może powodować też kłopoty z pamięcią. Odpowiadają one za pracę ważnej struktury mózgu jaką jest hipokamp odpowiadający za pamięć.
Inne objawy niedoboru omega 3 to sucha skóra, suche i łamliwe włosy, arytmia serca czy nasilenie alergii.
Poziom kwasów omega 3 można sprawdzić oddając próbki krwi.
I tutaj pojawia się bardzo ważne pytanie:
Czy jedzie ryby 2-3 w tygodniu, czy jecie orzechy, nasiona, oleje roślinne. Jeśli nie to warto rozważyć suplementacje Colmegą nawet bez sprawdzania ich poziomu we krwi.
Zobacz: Colmega