Zdrowe, słodkie desery

Dziś, propozycja trzy w jednym tzn w jednym, krótkim filmiku, aż trzy przepisy na przepyszne desery.
Słodkie, zdrowe, kolorowe :)
Granola
Czego będziesz potrzebować? Oto lista:
- 1 szklanka (ok 130 g) daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
- 100 ml wody
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 50 g zmielonych orzechy (mogą być arachidowe), czyli taka "pasta" orzechowa
- 100 g/dwie garści orzechów (np. włoskie i laskowe)
- 30 g płatków migdałowych
- 3 łyżki/garść nasion siemienia lnianego
- 3 łyżki/garść słonecznika łuskanego
Zalewamy gorącą wodą daktyle – czekamy 10 min.
Następnie rozdrabniamy orzechy włoskie i laskowe – można wsypać do woreczka i rozbić je tłuczkiem do mięsa.
Odcedzamy daktyle, ale WAŻNE aby zostawić wodę po nich. Będzie potrzebna do zrobienia masy, która powstanie z namoczonych daktyli,
4 łyżki pasty orzechowej (tej ze zmielonych orzechów np arachidowych) i 4 łyżki wody po daktylach oraz odcedzone daktyle łączymy i blendujemy.
Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy – dodajemy powstałą masę/pastę z daktyli.
Włączamy piekarnik, ustawiamy na 150 stopni.
Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem. Mieszamy wszystkie składniki i wykładamy na blaszkę.
Pieczemy 20-30 min. Musimy zaglądać do granoli co 10-15 min i przemieszać ją żeby się nie przypaliła, ale żeby się zrumieniła.
Po wyjęciu z piekarnika trzeba ją wystudzić. Kiedy będzie już całkiem zimna, przesypujemy do słoika i zamykamy szczelnie, aby nie "złapała" wilgoci.
Można ją dodawać do jogurtu, płatków śniadaniowych czy deserów.
Ciasto marchewkowe
Czego będziesz potrzebować? Oto lista:
- 260 g mąki
- 3 jajka
- 260 g startej marchewki
- 1/2 startego jabłka
- 60 g orzechów włoskich,
- 60 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Potem (stale ubijając) powoli dolewamy olej.
Potem dodajemy utartą marchewkę z jabłkiem. Mieszamy pozostałe suche składniki i partiami przesiewamy to do miski z masą.
Na formę wyłożoną papierem przekładamy masę.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 min
Bananowe mufinki
Czego będziesz potrzebować? Oto lista:
- 250 g mąki (np. orkiszowej)
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g roztopionego wystudzonego masła
- 3 banany (bardziej dojrzałe żeby się rozgniotły łatwo)
- duża szczypta soli,
- odrobina wanilii
W jednej misce rozgniatamy banany, jajka i mieszamy z masłem. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Potem to łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy.
Można zrobić z tego chlebek w dużej keksówce - nie musi to być forma mufinek.
Nakładamy ok ¾ objętości foremki, bo ciasto urośnie.
Pieczemy 180 stopni przez 30 min (jeśli korzystamy z formy do mufinek) lub 50-60 min (jeśli pieczemy chlebek w keksówce)
Ciasto sprawdzamy patyczkiem, żeby mieć pewność, że się upiekło.
A... "sponsorem" dzisiejszych wypieków jest suplement diety BabyCol. To idealny suplement dla dzieci, bo oprócz kolagenu zawiera również:
- wit. D
- wit. K
- dziką różę, która jest fantastycznym źródłem wit. C