Wczytuję dane...

Zdrowe, słodkie desery

Zdrowe, słodkie desery

Dziś, propozycja trzy w jednym tzn w jednym, krótkim filmiku, aż trzy przepisy na przepyszne desery.

Słodkie, zdrowe, kolorowe :)  



Granola

Czego będziesz potrzebować? Oto lista:

  • 1 szklanka (ok 130 g) daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 100 ml wody 
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 50 g zmielonych orzechy (mogą być arachidowe), czyli taka "pasta" orzechowa
  • 100 g/dwie garści orzechów (np. włoskie i laskowe)
  • 30 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki/garść nasion siemienia lnianego
  • 3 łyżki/garść słonecznika łuskanego

 

Zalewamy gorącą wodą daktyle – czekamy 10 min.

Następnie rozdrabniamy orzechy włoskie i laskowe – można wsypać do woreczka i rozbić je tłuczkiem do mięsa.

Odcedzamy daktyle, ale WAŻNE aby zostawić wodę po nich. Będzie potrzebna do zrobienia masy, która powstanie z namoczonych daktyli,

4 łyżki pasty orzechowej (tej ze zmielonych orzechów np arachidowych) i 4 łyżki wody po daktylach oraz odcedzone daktyle łączymy i blendujemy.

Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy – dodajemy powstałą masę/pastę z daktyli.

Włączamy piekarnik, ustawiamy na 150 stopni.

Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem. Mieszamy wszystkie składniki i wykładamy na blaszkę.

Pieczemy 20-30 min. Musimy zaglądać do granoli co 10-15 min i przemieszać ją żeby się nie przypaliła, ale żeby się zrumieniła.

Po wyjęciu z piekarnika trzeba ją wystudzić. Kiedy będzie już całkiem zimna, przesypujemy do słoika i zamykamy szczelnie, aby nie "złapała" wilgoci.

Można ją dodawać do jogurtu, płatków śniadaniowych czy deserów.


Ciasto marchewkowe


Czego będziesz potrzebować? Oto lista:

  • 260 g mąki
  • 3 jajka
  • 260 g startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli



Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Potem (stale ubijając) powoli dolewamy olej.

Potem dodajemy utartą marchewkę z jabłkiem. Mieszamy pozostałe suche składniki i partiami przesiewamy to do miski z masą.

Na formę wyłożoną papierem przekładamy masę. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 min


Bananowe mufinki


Czego będziesz potrzebować? Oto lista:

  • 250 g mąki (np. orkiszowej)
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g roztopionego wystudzonego masła
  • 3 banany (bardziej dojrzałe żeby się rozgniotły łatwo)
  • duża szczypta soli, 
  • odrobina wanilii

 

W jednej misce rozgniatamy banany, jajka i mieszamy z masłem. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Potem to łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy.

Można zrobić z tego chlebek w dużej keksówce - nie musi to być forma mufinek.

Nakładamy ok ¾ objętości foremki, bo ciasto urośnie.

Pieczemy 180 stopni przez 30 min (jeśli korzystamy z formy do mufinek) lub 50-60 min (jeśli pieczemy chlebek w keksówce)

Ciasto sprawdzamy patyczkiem, żeby mieć pewność, że się upiekło. 




A... "sponsorem" dzisiejszych wypieków jest suplement diety BabyCol. To idealny suplement dla dzieci, bo oprócz kolagenu zawiera również:

  • wit. D
  • wit. K 
  • dziką różę, która jest fantastycznym źródłem wit. C