Wczytuję dane...

Królik po maltańsku

Królik po maltańsku

Czego będziesz potrzebować? Oto lista (na 4 porcje):


Królik i marynata:

  • 1 królik podzielony na części 
  • 500-700 ml wina (marsala – słodkie lub półsłodkie wino) ale można też użyć wina wytrawnego, jeśli takie wolisz
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe
  • rozmaryn


Potrawka:

  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mąka kukurydziana
  • pulpa pomidorowa (może być z puszki)
  • 200g oliwek 
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g kaparów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka


Królika czas zacząć :) 

Tniemy królika na kawałki. Pamiętaj, żeby pozbyć się wszelkich błon z tego mięsa i tłuszczu.

Robimy marynatę mieszając wszystkie składniki. Wkładamy do tej marynaty królika.

Zostawiamy go na min 2 godz. ale można też na całą noc.



Odsączamy królika z marynaty, ale nie wylewamy marynaty - ona się nam przyda.

Rozgrzewamy w dużym garnku oliwę z oliwek tak, aby pokryła dno garnka.

Oprószamy królika mąką i wkładamy go do garnka na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się przyrumieni przewracamy na drugą stronę i rumienimy.



Wyjmujemy mięso z garnka

Do garnka trafia teraz cebula. Podsmażamy ją na tłuszczu jaki został z królika. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek. Chwilę przesmażamy razem, dodajemy sól, pieprz. Mieszamy i dolewamy marynatę (połowę). Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i teraz dodajemy warzywa. Podkręcamy gaz i wkładamy do garnka królika, dolewamy resztę marynaty.

Czekamy, aż płyn zacznie wrzeć i zmniejszamy moc palnika. Przykrywamy garnek i dusimy królika z warzywami przez 30 min. Po tym czasie dodajemy oliwki i dusimy jeszcze przez 10 min.

Tadam!!! I danie gotowe!!!



Mięso to białko, a skoro o białku mowa to... nie może zabraknąć Colvity.


Colvita to suplement zawierający liofilizowany kolagen rybi, który wspomaga odtwarzanie kolagenu ciała ludzkiego.  Dzięki liofilizacji, czyli odparowaniu wody w bardzo niskiej temperaturze, w Colvicie zachowana została najważniejsza cecha kolagenu rybiego i jego największa tajemnica. 
Zawiera ona białka sygnałowe, czyli takie które mobilizują organizm do produkcji kolagenu ustrojowego. Mitem jest to, że suplementacja kolagenem polega na dostarczaniu go do organizmu i on gdzieś nam się odkłada i coś buduje. To niemożliwe.


Colvita jest na rynku od 2006 roku i ma tysiące zwolenników, a to dlatego, że zawiera peptydy sygnałowe. Te malutkie cząstki białkowe docierają do fibroblastów, czyli do komórek produkujących kolagen i te peptydy właśnie dają sygnał do zwiększenia produkcji kolagenu, a to znacznie spowalnia proces starzenia się organizmu.


Zobacz: Colvita