Wczytuję dane...

Pieczone bataty z domowym pesto

Pieczone bataty z domowym pesto

Czego będziesz potrzebować? Oto lista (na 3 porcje):

Bataty

  • 800 g batatów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • czubryca
  • ostra, wędzona papryka 
  • kurkuma 
  • ser feta
  • 1 granat

Pesto:

  • pęczek bazylii (może być pietruszka)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów (obojętnie jakich)
  • parmezan (lub inny twardy ser)
  • oliwa z oliwek



Zaczynamy od batatów

Bataty kroimy na plastry grubości ok 1cm 

W miseczce mieszamy oliwę i przyprawy: czubryca, wędzona, ostra papryka i kurkuma i mieszamy.

Wlewamy do batatów tą zalewę i podrzucamy miskę do góry (delikatnie), żeby zmieszać zalewę z batatami tak, aby oliwa pokryła wszystkie bataty. Układamy bataty na blaszce i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 20 min. Jeśli plastry będą grubsze musimy wydłużyć czas pieczenia.

 

Teraz czas na pesto

Pesto powinniśmy zrobić w moździerzu, ale można też użyć blendera. Wszystkie składniki blendujemy razem.

Sos powinien być gęsty, jak gęsta śmietana. Jeśli jednak jest zbyt gęsty, dodajemy oliwy. To nie może być zupełnie gładka masa. Drobinki sera powinny być wyczuwalne - to cecha pesto.

 

Po 20 min wyjmujemy bataty z piekarnika

Nakładamy na talerz parę plastrów, rozsmarowujemy na nich pesto, kruszymy ser feta i na koniec pestki granatu. Możemy doprawić pieprzem i GOTOWE!

Ponieważ bataty zawierają antyoksydanty to...  nie może tu zabraknąć Axanty :)

Axanta zawiera astaksantynę – to substancja o wielu cennych właściwościach: m. in. ma silne działanie antyoksydacyjne, czyli... opóźnia proces starzenia.

Astaksantyna jest pozyskiwana z alg. Wytwarzają ja w warunkach stresowych. Np. podczas odpływu, wtedy kiedy wystają one ponad powierzchnię wody i są narażone na promienie słoneczne, bo astaksantyna chroni algi przed intensywnym promieniowaniem słonecznym i przed jego skutkami.

Jest prawdopodobnie najsilniejszym antyoksydantem występującym w naturze. Badania wykazują, że astaksantyna ma 65 razy silniejsze działanie przeciwutleniające od wit. C oraz 50 razy od wit. E.

Wykazuje silniejsze właściwości w wychwycie wolnych rodników od Koenzymu Q10 i Wit C i betakarotenu.

To ważne, bo dzięki tym właściwościom w znacznym stopniu może ona zwolnic procesy starzenia a działając antyoksydacyjnie zmniejsza ryzyko wielu chorób. Japończycy, którzy spożywają duże ilości astaksantyny są długowieczną nacją. W polskich warunkach trudno znaleźć astaksantynę dlatego warto sięgnąć po suplement, czyli po Axantę.

Zobacz: Axanta