Kolagen rybi vs. inne rodzaje kolagenu
Kolagen jest jednym z najważniejszych białek w naszym ciele, a jego suplementacja przynosi naprawdę wiele korzyści. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów kolagenu, z których najpopularniejsze to kolagen rybi, wołowy i wieprzowy. Przyjrzyjmy się, czym różnią się te rodzaje kolagenu.
Źródła pochodzenia kolagenu
Kolagen rybi pochodzi z ryb morskich, głównie ze skóry, łusek i ości. Jest szczególnie popularny w krajach azjatyckich, gdzie jest wykorzystywany od wieków.
Kolagen wołowy pozyskiwany jest z kości, skóry i ścięgien bydła. Jest jednym z najczęściej stosowanych typów kolagenu w suplementach.
Kolagen wieprzowy pochodzi z wieprzowiny, głównie ze skóry, chrząstek i kości świń. Jest również dość często stosowany ze względu na swoją dostępność i niską cenę.
Skład aminokwasowy kolagenu
Zarówno kolagen rybi jak i kolagen wołowy czy wieprzowy zawierają te same aminokwasy, różnią się one jedynie proporcjami.
Przyswajalność kolagenu
Kolagen rybi jest łatwiej przyswajalny przez organizm niż kolagen wołowy i wieprzowy. Jego cząsteczki są mniejsze a wiązania luźniejsze (jest mniej usieciowany), co umożliwia lepsze wchłanianie i szybsze działanie.
To pierwsza i najważniejsza zaleta kolagenu rybiego. Nasze ciało lepiej go przyswaja niż inne rodzaje kolagenu. To tak, jakby nasze komórki miały VIP-owską wejściówkę na koncert kolagenowy.
Korzyści dla skóry wynikające ze stosowania kolagenu
Kolagen rybi jest szczególnie ceniony za swoje właściwości poprawiające kondycję skóry. Dzięki jego regularnemu spożywaniu, skóra staje się bardziej jędrna, nawilżona i mniej podatna na zmarszczki. To jak naturalny lifting bez skalpela!
Kolagen wołowy i wieprzowy również wspomagają zdrowie skóry, ale nie są tak efektywne jak kolagen rybi. Skóra może zyskać na elastyczności i nawilżeniu, ale efekty mogą być mniej zauważalne lub trzeba będzie na nie poczekać nieco dłużej.
Więcej na ten temat znajdziesz w artykule "Jak kolagen rybi wpływa na skórę?"
Wpływ kolagenu na zdrowie stawów
Kolagen rybi działa jak smar dla naszych stawów, wspomagając ich elastyczność i wytrzymałość. Dzięki temu, możemy cieszyć się większą swobodą ruchu i mniejszym bólem stawów.
Kolagen wołowy i wieprzowy również wspomagają zdrowie stawów, ale ich działanie może być mniej intensywne co jest związane z jego przyswajalnością.
Więcej na ten temat znajdziesz w artykule "Jak kolagen rybi wpływa na zdrowie stawów?"
Smak i zapach kolagenu
Kolagen rybi może mieć delikatny rybny posmak, który nie każdemu odpowiada. Jednak wiele suplementów kolagenu rybiego jest bezsmakowych lub ma subtelny smak, który można łatwo ukryć w napoju czy jedzeniu.
Kolagen wołowy i wieprzowy zazwyczaj mają mniej wyrazisty smak i zapach, co może być korzystne dla osób wrażliwych na zapachy.
Bezpieczeństwo i alergie na kolagen
Kolagen rybi jest generalnie bezpieczny do spożycia, ale osoby z alergią na ryby powinny go unikać. Alergie na ryby ma ok. 1 promil populacji, czyli bardzo niewielki odsetek, ale... jednak..., zatem lepiej zachować ostrożność.
Kolagen wołowy i wieprzowy są również bezpieczne, ale osoby z alergią na produkty zwierzęce powinny zachować ostrożność. Poza tym jego stosowanie niesie za sobą ryzyko BSE - co prawda jest ono bardzo niskie ale jednak...
Podsumowanie
Kolagen rybi wyróżnia się na tle innych rodzajów kolagenu dzięki swojej wyższej biodostępności, lepszej przyswajalności i składowi aminokwasowemu a właściwie proporcji aminokwasów w swoim składzie. Jest szczególnie polecany dla osób pragnących poprawić kondycję skóry, zdrowie stawów oraz wzmocnić włosy i paznokcie. Kolagen wołowy i wieprzowy również mają swoje zalety, ale jeśli szukasz najbardziej efektywnego i szybko działającego suplementu, kolagen rybi jest najlepszym wyborem.