- Strona główna
- Blog
- Dlaczego witamina C jest nam niezbędna?
Dlaczego witamina C jest nam niezbędna?
Jak odkryto witaminę C i sam fakt, że jest nam potrzebna.
Kiedyś, dawno, dawno temu, marynarze żeglujący po nieznanych wodach cierpieli na tajemniczą chorobę - szkorbut. Dzięki szkockiemu lekarzowi, Jamesowi Lindowi, który w XVIII wieku odkrył, że cytrusy mogą zapobiegać tej chorobie, świat dowiedział się o cudownych właściwościach witaminy C.
A dlaczego choroba ta dotknęła właśnie marynarzy? Bo w zapasach żywności jakie zabierano na pokład nie było źródeł witaminy C.
Wówczas nikt nie miał świadomości, że istnieją witaminy, a już na pewno nikt nie wiedział o tym, że organizmy ludzkie nie produkują witaminy C. Z niedoborem innych witamin organizm jakoś sobie radził, mimo, że byliśmy świadomi ich istnienia, ale... z witaminą C nie było tak łatwo.
Dlaczego witamina C jest ważna?
Witamina C, znana jest również jako kwas askorbinowy, to kluczowy element naszej codziennej diety. Bez niej, nasz organizm po prostu nie działałby właściwie. Dlaczego? Bo witamina C:
- wspiera naszą odporność
- przyspiesza gojenie ran
- jest niezbędna do produkcji kolagenu
- utrzymuje w dobrej kondycji kości i zęby (oraz dziąsła)
- wspomaga wchłanianie żelaza
- chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników
- jest kluczowa do regeneracji tkanek
- uszczelnia naczynia krwionośne
- zmniejsza też ryzyko powstania komórek nowotworowych dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu
- pomaga skórze zachować młodość
- rozjaśnia przebarwienia
- wspiera regulację cukru we krwi
- wspomaga regulacje ciśnienia
Jak widać to witamina wielu talentów i możliwości... multiskillowa można by rzec.
Prawdy i mity o witaminie C
Jednym z popularnych mitów jest to, że witamina C może całkowicie zapobiec przeziębieniu. Chociaż nie jest to prawdą, regularne spożywanie witaminy C może skrócić czas trwania choroby i złagodzić jej objawy.
Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, witamina C jest twoim najlepszym przyjacielem. Pomaga przekształcać żelazo z roślinnych źródeł w formę łatwiej przyswajalną przez organizm, co zapobiega anemii.
Mitem jest też "Im więcej witaminy C tym lepiej". Istnieje granica, do której witamina C przynosi korzyści. Dla większości dorosłych, zalecana dzienna dawka wynosi około 75-90 mg. Przyjmowanie znacznie większych ilości witaminy C nie przynosi dodatkowych korzyści, a wręcz może prowadzić do problemów żołądkowych i innych skutków ubocznych. Organizm jest w stanie wykorzystać tylko określoną ilość witaminy C, a reszta jest wydalana z moczem.
Prawdą jest to, że organizm ludzki nie produkuje witaminy C. Musimy mu ją dostarczać w diecie lub w suplementacji.
Gdzie znaleźć witaminę C?
Witamina C jest obecna w wielu pysznych owocach i warzywach, które z łatwością można włączyć do codziennej diety: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, czerwona papryka, truskawki, kiwi, brokuły, brukselka i szpinak - te wszystkie produkty są doskonałym źródłem witaminy C.
Oczywiście, jeśli nie masz możliwości jeść tych rzeczy lub ich po prostu nie lubisz, albo nie masz dostępu do dobrych źródeł tych produktów, zawsze możesz skorzystać z dobrodziejstw suplementacji. Niestety marketowe owoce i warzywa, które przyszło nam teraz jadać, nie mają takich wartości jak te uprawiane w zaufanym gospodarstwie, czy na farmie (jak to się teraz modnie nazywa). Dlatego suplementacja jest bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza, że witaminę C naprawdę trudno przedawkować, więc nie musisz się obawiać, że zjesz jej zbyt dużo. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, a więc jej nadmiar wydalamy z moczem, dlatego nawet jeśli zdarzy Ci się zjeść jej więcej niż Twój organizm w danym momencie potrzebuje.
Na co zwrócić uwagę przy suplementacji witaminą C?
Wyróżniamy witaminę C syntetyczną i naturalną. Większość preparatów dostępnych w aptece zawiera syntetyczny kwas L-askorbinowy. Spośród naturalnych źródeł najbardziej znana jest acerola, dostępna w postaci tabletek, proszku czy naturalnych soków. Do naturalnych źródeł witaminy C zaliczyć można również czarną porzeczkę, dziką różę, rokitnik, czerwoną paprykę oraz natkę pietruszki.
My polecamy w 100% naturalną Witaminę C z gorzkiej pomarańczy i kiełkującej gryki.
Wpływ witaminy C na skórę
Jeśli marzysz o zdrowej, jędrnej i promiennej skórze koniecznie zaprzyjaźnij się z witaminą C, bo ona będzie Twoim sprzymierzeńcem! Pomaga w produkcji kolagenu, który utrzymuje skórę elastyczną, oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV i zanieczyszczeń.
Więcej na ten temat roli witaminy C w produkcji kolagenu przeczytasz w artykule pod tym właśnie tytułem "Rola witaminy C w produkcji kolagenu".
Niedobór witaminy C: objawy i skutki
Niedobór witaminy C może prowadzić do szkorbutu - choroby, która objawia się osłabieniem, zmęczeniem, bólami mięśni i stawów, krwawieniami dziąseł oraz problemami ze skórą.