Wczytuję dane...

Co jeść, aby pobudzać produkcję KOLAGENU?

Co jeść, aby pobudzać produkcję KOLAGENU?

Co jeść, aby pobudzać produkcję kolagenu?

Jaka powinna być dieta kolagenowa?

 

To, że kolagen jest nam potrzebny już wiemy. Wiemy też, że niestety włókna kolagenowe ulegają stopniowemu osłabieniu i niszczeniu już od 25 roku życia.

Musimy troszkę pomóc naszemu organizmowi, żeby zbyt szybko nie pojawiły się zmarszczki, żeby stawy były sprawne i żeby nasz organizm funkcjonował właściwie jak najdłużej.

Co więc jeść, żeby uzupełnić kolagen?

  • Mięso: wołowina, kurczak, wieprzowina, zwłaszcza nóżki, skóra, rosół na kościach, galaretki są rewelacyjnym źródłem białka i minerałów. Jednak UWAGA! mięso w dużych ilościach nie sprzyja zdrowiu, ponieważ zawiera dużo tłuszczu i może prowadzić do otyłości, chorób układu krążenia i innych. Zatem mięsko tak, ale z umiarem :)
  • Ryby – są bardzo bogate w kolagen a poza tym zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3, które pomagają chronić błony otaczające komórki skóry.
  • Czerwone owoce i warzywa, np.: buraki, czerwona papryka, truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie są bogate w lipoken - doskonały przeciwutleniacz, który stymuluje produkcje kolagenu.
  • Owoce bogate w witaminę C: pomarańcze, cytryny, jagody, porzeczki, kiwi, mango, ananas. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, dlatego jest to tak ważne – Kolagen i Witamina C to „nierozłączna para”. Bez witaminy C nie uda się odbudować kolagenu.
  • Warzywa: kapusta, bakłażan, cykoria, szpinak – pobudzają produkcje kolagenu.
  • Żywność bogata w siarkę: seler, oliwki, czosnek, ogórki, banany. Siarka również stymuluje produkcje kolagenu.

Aby opóźnić starzenie się skóry warto również zadbać o właściwy poziom witaminy A i E.

  • Witamina E jest nazywana witaminą młodości, ponieważ utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Witaminę E znajdziecie w orzechach, olejach roślinnych, żółtkach jaj i awokado.
  • Witamina A spowalnia pojawianie się zmarszczek i dobrze wpływa na kondycję skóry. Znajdziecie ją w marchewce, szpinaku, papryce czerwonej i pomidorach.

 

Co jeszcze warto jeść?

Produkty zawierające koenzym Q10, który również opóźnia efekty starzenia. A gdzie go szukać? W pszenicy, rybach, orzechach i płatkach owsianych.       

 

I co ważne – nawet bardzo ważne to picie dużej ilości wody, żeby nawilżyć skórę.

 

Jeśli w Waszej diecie nie ma ww. składników lub jest ich mało, wówczas warto sięgnąć po suplementy.

I tutaj „kłania się” niezastąpiona i niedościgniona Colvita i C-olway (Witamina C).

 

Dbajcie o siebie bo… WARTO!!!

Jak mówi stare sprawdzone powiedzenie LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ!:)