Wczytuję dane...

Witamina C-olway

Witamina C-olway

Witamina C-olway jest w 100% naturalna a jej źródłem są kiełki gryki i gorzka pomarańcza.

Kiełki gryki – najwięcej witaminy C mają między 5  a 7 dniem wzrostu. Są to uprawy wodne (bezglebowe), czyli nie są narażane na żadne zanieczyszczenia pochodzące z gleby ani z powietrza. Pod pełną kontrolą znajdują się wszelkie parametry wymagane do danej uprawy, jak: jakość ziarna, temperatura, światło, czas moczenia, czas suszenia i jego sposób, ewentualnie ponawia­ne cykle naprzemienne suszenia i moczenia, stan płynu, w którym wzrastają rośliny i jego skład mineralnego, cyrkulacja, czystość powietrza i zawartość tlenu.

W ekstrakcie z kiełków gryki otrzymujemy w suchej masie dużą zawartość witaminy C, o wyjątkowej biodostępności, oraz niezwykłą ilość, wysokiej jakości bioflawonoidów: fagopirynę (piękna opa­lenizna), rutynę (rutynozyd),  kwercetynę.

Ten kondensat posiada właściwości przeciwrakowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, ochraniające struktu­rę komórki, czyli właściwości cytoprotekcyjne, ochraniające strukturę naczyń krwionośnych, czyli wazoprotek­cyjne. Ma także zdolność chelatowania metali, jest inhibitorem peroksydacji lipidów…

 

Gorzka pomarańcza – to niejadalna odmiana pomarańczy. Jej drzewo rośnie nawet do 900 lat. Najlepsza witamina C pochodzi z albedo tej pomarańczy, czyli z białej skórki, która znajduje się między skórą zewnętrzną a miąższem oraz z młodych liści drzewa.

Zajrzyjmy do wnętrza owocu i sprawdźmy jego najważniejsze składniki: witamina C (50mg/100g), błonnik, kwas foliowy, witamina B3 (PP-niacyna), potas, wapń oraz inne witaminy. To główne i wymienione według procentowego udziału w masie miąższu, skórki i albedo.
Sumarycznie to 170 składników odżywczych i 60 flawonoidów, które mają działanie: antyoksydacyjne, antyalergiczne, antywirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne i wiele innych.
Jeżeli dokucza ci zgaga, wzdęcia, zaparcia, nadciśnienie tętnicze, infekcja dróg oddechowych, lub może masz osteoporozę, czy cukrzycę – sięgnij po owoce pomarańczy, zajadaj ze smakiem i ciesz się poprawą zdrowia, tylko pamiętaj, że trzeba to robić często. Jeśli nie jesteś konsekwentny, albo nie masz takich możliwości, to koniecznie pomyśl o suplementacji dobrymi suplementami, zawierającymi ekstrakt (proszek) z naturalnego źródła.


I to wszystko wkładamy do kapsułki suplementu diety pod nazwą witamina C-olway − czyniąc z niej coś w rodzaju żywności strukturalnej. Chce się powiedzieć „smacznego” i „na zdrowie”.

Witamina C-olway jest całkowicie bioorganiczna.

Trzeba wiedzieć, że naturalna witamina C to coś innego niż kwas askorbinowy, mimo że z punktu widzenia chemicznego to to samo (mają taki sam wzór chemiczny, podobnie jak skrobia i celuloza – mają ten sam wzór chemiczny, a nie jemy papieru tylko mąkę ziemniaczaną:))

Oto kilka różnic:

1. Ich biodostępność, czyli w dużym uproszczeniu przyswajalność przez nasz organizm, jest zupełnie inna. Kwas askorbinowy nie jest zły, ale kiepsko wchłania. Zdrowy organizm go odrzuci, ale chory nią nie pogardzi i przyjmie, bo ma duże zapotrzebowanie na wit. C - to oznacza, że kwas askorbinowy NIE DZIAŁA PROFILAKTYCZNIE.

2. Kwas askorbinowy jest produktem syntetycznym. Wit. C to kompleks bioflawonoidowy, który powstał naturalnie w syntezie biologicznej bez katalizy chemicznej i mutacji genetycznej bakterii.

3. Naturalnej witaminy C nie da się przedawkować. Przyjmując kwas askorbinowy w nadmiarze ryzykujemy pojawieniem się szczawianów w nerkach, a w konsekwencji kamieni.

 

Witamina C-olway cieszy się opinią jednej z najlepszych spośród dostępnych w Europie. Pozyskiwana jest w 100% z biomasy standaryzowanej na > 40% witaminy C, co jest wskaźnikiem, dotąd niepowtórzonym.  Witamina C-olway  jest jedyną na naszym rynku, monitorowaną  w Laboratorium Zakładu Leków i Suplementów  Diety Pochodzenia Naturalnego przy Narodowym Instytucie Leków –  właśnie w zakresie zgodności takiego deklarowanego jej składu. 

Ciekawostka dot. wit. C pochodzącej z pomarańczy:

W 2007 roku na Uniwersytecie w Mediolanie wykonano eksperyment. Trzy siedmioosobowe grupy całkiem zdrowych osób  przez dwa tygodnie otrzymywały:

1 grupa - sok pomarańczowy zawierający 150 mg witaminy C,

2 grupa - roztwór wodny zawierający 150 mg syntetycznego kwasu askorbinowego,

3 grupa - aromatyzowany roztwór cukru i wody.

Próbki krwi, jak zwykle w takich badaniach, pobierano przed wypiciem porcji, po 8 godzinach i po 24 godzi­nach. Próbki krwi każdorazowo oceniano po 3 godzinach i po 24 godzinach.

Działanie ochronne z efektem pozytywnym (po 3 godz. 18%, po 24 godz. 16%), wystąpiło wyłącznie u osób z grupy 1 spożywających sok pomarańczowy.

Druzgocące wyniki w grupie 2 spożywającej syntetyczny kwas askorbinowy rozpuszczony w wodzie, bo wyka­zujący całkowity brak ochrony antyoksydacyjnej, tak samo jak w grupie 3 spożywającej aromatyzowaną słodką wodę (co akurat nie dziwiło), mówią same za siebie.

Syntetyczny kwas askorbinowy nie powoduje poprawy antyoksydacyjnej organizmu w najmniejszym procencie.