Witamina C-olway
Witamina C-olway jest w 100% naturalna a jej źródłem są kiełki gryki i gorzka pomarańcza.
Kiełki gryki – najwięcej witaminy C mają między 5 a 7 dniem wzrostu. Są to uprawy wodne (bezglebowe), czyli nie są narażane na żadne zanieczyszczenia pochodzące z gleby ani z powietrza. Pod pełną kontrolą znajdują się wszelkie parametry wymagane do danej uprawy, jak: jakość ziarna, temperatura, światło, czas moczenia, czas suszenia i jego sposób, ewentualnie ponawiane cykle naprzemienne suszenia i moczenia, stan płynu, w którym wzrastają rośliny i jego skład mineralnego, cyrkulacja, czystość powietrza i zawartość tlenu.
W ekstrakcie z kiełków gryki otrzymujemy w suchej masie dużą zawartość witaminy C, o wyjątkowej biodostępności, oraz niezwykłą ilość, wysokiej jakości bioflawonoidów: fagopirynę (piękna opalenizna), rutynę (rutynozyd), kwercetynę.
Ten kondensat posiada właściwości przeciwrakowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, ochraniające strukturę komórki, czyli właściwości cytoprotekcyjne, ochraniające strukturę naczyń krwionośnych, czyli wazoprotekcyjne. Ma także zdolność chelatowania metali, jest inhibitorem peroksydacji lipidów…
Gorzka pomarańcza – to niejadalna odmiana pomarańczy. Jej drzewo rośnie nawet do 900 lat. Najlepsza witamina C pochodzi z albedo tej pomarańczy, czyli z białej skórki, która znajduje się między skórą zewnętrzną a miąższem oraz z młodych liści drzewa.
Zajrzyjmy do wnętrza owocu i sprawdźmy jego najważniejsze składniki: witamina C (50mg/100g), błonnik, kwas foliowy, witamina B3 (PP-niacyna), potas, wapń oraz inne witaminy. To główne i wymienione według procentowego udziału w masie miąższu, skórki i albedo.
Sumarycznie to 170 składników odżywczych i 60 flawonoidów, które mają działanie: antyoksydacyjne, antyalergiczne, antywirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne i wiele innych.
Jeżeli dokucza ci zgaga, wzdęcia, zaparcia, nadciśnienie tętnicze, infekcja dróg oddechowych, lub może masz osteoporozę, czy cukrzycę – sięgnij po owoce pomarańczy, zajadaj ze smakiem i ciesz się poprawą zdrowia, tylko pamiętaj, że trzeba to robić często. Jeśli nie jesteś konsekwentny, albo nie masz takich możliwości, to koniecznie pomyśl o suplementacji dobrymi suplementami, zawierającymi ekstrakt (proszek) z naturalnego źródła.
I to wszystko wkładamy do kapsułki suplementu diety pod nazwą witamina C-olway − czyniąc z niej coś w rodzaju żywności strukturalnej. Chce się powiedzieć „smacznego” i „na zdrowie”.
Witamina C-olway jest całkowicie bioorganiczna.
Trzeba wiedzieć, że naturalna witamina C to coś innego niż kwas askorbinowy, mimo że z punktu widzenia chemicznego to to samo (mają taki sam wzór chemiczny, podobnie jak skrobia i celuloza – mają ten sam wzór chemiczny, a nie jemy papieru tylko mąkę ziemniaczaną:))
Oto kilka różnic:
1. Ich biodostępność, czyli w dużym uproszczeniu przyswajalność przez nasz organizm, jest zupełnie inna. Kwas askorbinowy nie jest zły, ale kiepsko wchłania. Zdrowy organizm go odrzuci, ale chory nią nie pogardzi i przyjmie, bo ma duże zapotrzebowanie na wit. C - to oznacza, że kwas askorbinowy NIE DZIAŁA PROFILAKTYCZNIE.
2. Kwas askorbinowy jest produktem syntetycznym. Wit. C to kompleks bioflawonoidowy, który powstał naturalnie w syntezie biologicznej bez katalizy chemicznej i mutacji genetycznej bakterii.
3. Naturalnej witaminy C nie da się przedawkować. Przyjmując kwas askorbinowy w nadmiarze ryzykujemy pojawieniem się szczawianów w nerkach, a w konsekwencji kamieni.
Witamina C-olway cieszy się opinią jednej z najlepszych spośród dostępnych w Europie. Pozyskiwana jest w 100% z biomasy standaryzowanej na > 40% witaminy C, co jest wskaźnikiem, dotąd niepowtórzonym. Witamina C-olway jest jedyną na naszym rynku, monitorowaną w Laboratorium Zakładu Leków i Suplementów Diety Pochodzenia Naturalnego przy Narodowym Instytucie Leków – właśnie w zakresie zgodności takiego deklarowanego jej składu.
Ciekawostka dot. wit. C pochodzącej z pomarańczy:
W 2007 roku na Uniwersytecie w Mediolanie wykonano eksperyment. Trzy siedmioosobowe grupy całkiem zdrowych osób przez dwa tygodnie otrzymywały:
1 grupa - sok pomarańczowy zawierający 150 mg witaminy C,
2 grupa - roztwór wodny zawierający 150 mg syntetycznego kwasu askorbinowego,
3 grupa - aromatyzowany roztwór cukru i wody.
Próbki krwi, jak zwykle w takich badaniach, pobierano przed wypiciem porcji, po 8 godzinach i po 24 godzinach. Próbki krwi każdorazowo oceniano po 3 godzinach i po 24 godzinach.
Działanie ochronne z efektem pozytywnym (po 3 godz. 18%, po 24 godz. 16%), wystąpiło wyłącznie u osób z grupy 1 spożywających sok pomarańczowy.
Druzgocące wyniki w grupie 2 spożywającej syntetyczny kwas askorbinowy rozpuszczony w wodzie, bo wykazujący całkowity brak ochrony antyoksydacyjnej, tak samo jak w grupie 3 spożywającej aromatyzowaną słodką wodę (co akurat nie dziwiło), mówią same za siebie.
Syntetyczny kwas askorbinowy nie powoduje poprawy antyoksydacyjnej organizmu w najmniejszym procencie.