Wczytuję dane...

Zakwaszenie organizmu - prawdy i mity!

Zakwaszenie organizmu - prawdy i mity!

Kiedy odczuwamy częste bóle głowy, ciągłe zmęczenie, brak energii, kiedy nasza skóra traci jędrność, a włosy i paznokcie stają się brzydkie i słabe, kiedy tracimy odporność lub czujemy ogólne osłabienie, to jaka pierwsza myśl przychodzi nam do głowy…?

“Pewnie mój organizm jest zakwaszony, muszę poszukać diety odkwaszającej” 

W ostatnim czasie “zakwaszenie organizmu” jest bardzo “modne”, dużo się o nim mówi i przypisuje się mu najróżniejsze dolegliwości. Ale… czy zakwaszenie organizmu naprawdę istnieje?

 

Otóż… z medycznego punktu widzenia “zakwaszenie organizmu” nie istnieje.

W medycynie mamy do czynienia z kwasicą i zasadowicą, ale są to poważne zaburzenia w organizmie, które są wynikiem przebiegu różnych chorób, np:

- zaburzeń oddechowych,

- chorób płuc lub mięśni oddechowych (np. po narkozie)

- zaburzeń metabolicznych związanych z cukrzycą typu I

- chorób nerek

- choroby alkoholowej

 

W organizmie krąży mnóstwo płynów, które mają określone PH

Płyn ustrojowy i krew mają PH w granicach 7,35-7,45 czyli są lekko zasadowe (wszystko poniżej 7 jest kwaśne).

Nasz organizm ma mnóstwo mechanizmów, które czuwają nad tym, aby równowaga kwasowo-zasadowa nie została zaburzona. Ogromna w tym rola płuc, nerek, układu pokarmowego z wątrobą na czele i wielu innych narządów. To one “walczą” codziennie o stały poziom odczynu PH :)


Skąd zatem teoria o zakwaszeniu organizmu?

Teoria zakwaszenia organizmu opiera się na tym, że złą dietą zmieniamy PH i dlatego czujemy się źle.

Tak, to prawda, zła dieta powoduje, że czujemy się źle, ale to nie zakwaszenie jest przyczyną. Współczesna żywność jest wysokoprzetworzona, pełna chemii i różnych “ulepszaczy”, jest po prostu szkodliwa i może prowadzić do różnych chorób cywilizacyjnych. Jeśli spożywamy nadmierne ilość tej żywności, a do tego jemy szybko i korzystamy z gotowych dań i fast food'ów, to organizm źle funkcjonuje i stąd te objawy, o których była mowa na początku.



Wyobraźcie sobie, że większość ludzi nie ma wiedzy na temat tego, co zakwasza organizm a co go odkwasza, nie interesuje ich ten temat. Żyją normalnie, jedzą to na co mają ochotę i na co mają czas, może nawet starają się odżywiać zdrowo, ale czy … zwracają uwagę na to jakie składniki ich pożywienia mają charakter kwaśny a jakie zasadowy? Raczej większość ludzi nie dobiera skrupulatnie produktów spożywczych pod kątem zachowania równowagi kwasowo – zasadowej. Ci wszyscy ludzie byliby skazani na ciągłe złe samopoczucie, bóle głowy i inne dolegliwości… bo ich równowaga kwasowo – zasadowa byłaby zaburzona, a tymczasem nie jest, bo mechanizmy wewnętrzne organizmu działają :)

To pokazuje jak dobrze jesteśmy wyposażeni przez naturę i jakie nasz organizm ma zdolności.

 

Wszystko co spożywamy dostarcza nam białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Te substancje są trawione przez organizm i w efekcie ich rozkładu dochodzi do wytrącenia zasady lub kwasu.

Jedna żywność jest bardziej kwasowa, inna bardziej zasadowa. Nawet jeśli w wyniku złej diety, podczas przemiany wytworzą się metabolity kwaśne lub zasadowe, nie ma to wpływu na PH naszej krwi i płynów ustrojowych.

 Owszem, zła dieta powoduje, że czujemy się źle, ale nie dlatego, że nasz organizm jest zakwaszony.


Ale… jak mówi stare przysłowie “nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło”, bo nawet jeśli powodem zmiany diety byłoby nasze przekonanie, że mamy zakwaszony organizm, to zyskujemy tyle, że zaczynamy zwracać uwagę na to co jemy, zaczynamy interesować się tym, jak działa nasz organizm i tym sposobem zwiększamy swoją świadomość.

Uważajcie z tym jednak, bo dieta odkwaszająca oznacza odstawienie niektórych ważnych dla naszego funkcjonowania produktów i tym samym niesie niebezpieczeństwo, że dostarczymy organizmowi zbyt mało witamin, makro i mikroelementów oraz białka. To jest dieta redukcyjna i jedyne co w niej jest dobre, to spożywanie dużej ilości owoców i warzyw.

Dlatego nie ma nic lepszego niż zdrowa dieta zapewniająca różnorodność produktów jakie spożywamy i przede wszystkim eliminujemy żywność przetworzoną. Wtedy wróci odporność, energia, dobra kondycja skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując – nie bójmy się żywności, która ma charakter kwasowy, lepiej skupić się na jakości produktów, po które sięgamy i unikać żywności przetworzonej.

Dla porządku dodam jedynie, że:

  1. produkty kwasowe to mięso, produkty zbożowe, mleczne, ryby, owoce morza, produkty wysokoprzetworzone
  2. produkty zasadowe: warzywa, owoce, soki warzywno-owocowe
  3. produkty neutralne to oleje roślinne, czyli zdrowe tłuszcze

Zobacz również: Bądź Vitalny do 100!