KOLAGEN VEGE
Kolagen z roślin… Czy to w ogóle możliwe?
Otóż TAK :). A jak to możliwe? O tym dzisiejszy artykuł…
Otóż udało się to dzięki wspaniałemu zespołowi naukowców z IOC sp. z o.o. w Gdańsku pod kierownictwem Marii Chełmińskiej i Olimpii Baranowskiej.
To Oni opracowali autorską metodę pozyskiwania ze ścian komórek alg morskich z gromady zielenic (Chlorella vulgaris) hydroksyproliny! A co to takiego hydroksyprolina i dlatego jest taka ważna?
Hydroksyprolina, w świetle najnowszych badań jest najważniejszym z istniejących w przyrodzie aminokwasów, gdyż okazała się decydującą tak samo o jakości komórek roślinnych, jak tkanek ludzkich!
Hydroksyprolina jest najważniejszym budulcem kolagenu - to aż 13,6% kolagenu człowieka.
Aminokwas ten jest pozyskiwany w postaci aktywnej biologicznie i zdolnej do tworzenia koniugatów, czyli samonośników i transporterów również dla innych substancji aktywnych!
Wybór alg Chlorella vulgaris, jako źródła ekstrakcji hydroksyproliny, ale i innych komponentów, pozwolił na włączenie do składu Kolagenu VEGE także aosainy, która doskonale zastępuje naturalnie występującą w żelach kolagenowych z ryb - elastynę – białko siostrzane dla kolagenu i odpowiadające u kręgowców za sprężystość skory.
Efektywność aminokwasów roślinnych użytych w kosmetykach, jest ściśle zależna od odpowiedniej ich ekstrakcji oraz ich późniejszej funkcjonalności a więc sposób ich pozyskania jest niezwykle ważny.
Kolagen VEGE to prawdopodobnie pierwszy na świecie kompletny substytut kolagenu zwierzęcego, pozyskany wyłącznie z roślin.
To żel kosmetyczny, który tworzą niskocząsteczkowe (czyli wysoce biodostępne) peptydy oraz aminosacharydy pochodzenia wyłącznie roślinnego. W produkcie występują w niespotykanej dotąd na rynku formie - wszystkie aminokwasy tworzące kolagen.
By je skompletować sięgnięto po wiele składników roślinnych włącznie z materiałem wyodrębnianym z komórek macierzystych.
Zastąpienie, w kosmetologii, kolagenu zwierzęcego zbiorem takich niskocząsteczkowych mikroprotein roślinnych, których kompozycja aminokwasowa odzwierciedla skład cząsteczki natywnego kolagenu w chwili aplikacji kosmetyku na skórę mogło zostać zrealizowane tylko w Polsce – w kraju, który od początku XX wieku wyprzedza światową biochemię białek kolagenowych o całą epokę.
Kolagen VEGE jest najbardziej idealnym, jaki można sobie wyobrazić substytutem roślinnym kolagenu.
Cechuje go, większa od żeli kolagenowych z ryb, zdolność wiązania wody w skórze.
Cudowny, roślinny analog cząsteczki najważniejszego ze wszystkich białek zwierzęcych!
Jest to prawdziwa sensacja i kolejny wielki sukces polskiej myśli biotechnologicznej.
Jest to także kolejny, wielki sukces COLWAY!