Wczytuję dane...

Ksylitol

Ksylitol

KSYLITOL

Co to takiego i z czym to się je (dosłownie :))?:)

Ksylitol to inaczej słodzik. Coś co zastępuje nam cukier, z tym, że mimo, iż jest słodki jest ... UWAGA! ZDROWY.

Jego podobieństwo do cukru kończy się na wyglądzie i smaku. W pozostałych aspektach ksylitol jest o niebo lepszy od cukru.

Ksylitol


Ale zacznijmy od początku :)

Ksylitol jest dość szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. W swojej naturalnej formie występuje w różnych owocach, kolbach kukurydzy oraz drzewach liściastych, np. w brzozie. W większości jednak jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy lub kukurydzy. Należy do grupy polioli, tzw. alkoholi cukrowych, czyli węglowodanów, które charakteryzują się niską wartością energetyczną i są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, gdyż nie stymulują wydzielania insuliny. W związku z tym, że jest powoli przetwarzany w naszym organizmie z minimalnym udziałem insuliny, posiada ponad 14 – krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków.

Ale na tym nie koniec :).

Jakie jeszcze właściwości ma ksylitol?

  • Wykazuje działanie bakteriobójcze, w związku z tym świetnie chroni zęby przed próchnicą. Guma do żucia z ksylitolem to naprawdę dobry wybór.
  • Zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co również jest dobre dla zębów, ale też może chronić przed osteoporozą. Jest to wniosek z badań przeprowadzonych w 1985 r. w Helsinkach. U pacjentów zażywających ksylitol zaobserwowano dwukrotnie mniejsze stężenie wapnia w moczu. Przy czym stężenie wapnia we krwi pozostało na niezmienionym poziomie w porównaniu do grupy niespożywających ksylitol. Świadczy to o tym, że wapń zostaje wchłonięty do kości, zębów oraz szkliwa. Badania na zwierzętach potwierdzają również fakt spowolnienia remineralizacji kości, zaobserwowano nawet proces odwrotny, czyli mineralizację.
  • Zwiększa produkcję śliny zawierającej wapń i fosforany, które odżywiają i pomagają w remineralizacji zębów.
  • Zmniejsza kwasowość śliny, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów.
  • Regularne zażywanie ksylitolu zmniejsza ryzyka stanów zapalnych w obrębie dziąseł.
  • Ksylitol zmniejsza też ryzyko infekcji ucha u dzieci i walczy z drożdżami Candida albicans. Ponieważ usta, nos i uszy są ze sobą połączone, bakterie, które żyją w ustach mogą powodować zapalenie ucha, które jest powszechnym problemem u dzieci.
  • Ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów. Praktycznie jedna trzecia ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość działa w jelitach jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych. Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu.

Colway zastosował ksylitol w suplemencie dla dzieci tj w BabyCol-u. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, powstał produkt, w którym zamknięto wszystko co najlepsze z trzech suplementów: Colvity, Witaminy C – olway oraz ColDeKi.
Słodkie pastylki już dawno podbiły serca naszych dzieci.

Babycol

W końcu... od tego co jedzą nasze dzieci, zależy ich zdrowie, rozwój, odporność a także siła i energia.