Burgery rybne z puree i surówką z marchwi
Burgery rybne z puree z bobu i surówką z marchwi
Czego będziesz potrzebować? Oto lista na 4 porcje:
Surówka
- 2 marchewki
- 1 koper włoski
- 1 papryczka może być ostra może być słodka – zależy jak lubisz
- 1 limonka
Puree
- 0,5 kg bobu – może być mrożony
- 1 mała celuba
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 fileciki anchois
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Burgery
- 0,5 kg ryb morskich – dorsz, mintaj lub łosoś (morskie ryby są tłuściejsze dlatego je polecamy)
- 1 jajko
- 1 łyżka kaparów
- mąka kukurydziana
Zaczynamy od surówki, bo warzywa muszą mieć czas, aby odrobinkę skruszeć zalane sokiem z limonki.
Ścieramy marchew na paski obieraczką (takie spaghetti z marchwi, albo jak wolicie „wstążki”).
Teraz koper włoski, czyli fenkuł – wykorzystujemy go dosłownie kawałeczek – można go pokroić lub poszatkować.
Kroimy parę plasterków ostrej papryczki.
Zanim użyjemy soku z limonki, ścieramy jej skórkę, aby wykorzystać ją do burgera.
Wyciskamy sok z połowy limonki na warzywa.
Teraz trochę soli i świeżego pieprzu.
Dodajemy też parę listków bazylii.
Odstawiamy surówkę na czas przygotowywania burgerów i puree.
Acha... Nie wyrzucaj pozostałych kawałków warzyw - można z nich zrobić zupę
Teraz możemy zając się puree.
Gotujemy bób w lekko osolonej wodzie,
Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz w filetem anchois i odrobiną pieprzu (bez soli, bo filet jest słony)
I najważniejsza część programu, czyli burger :)
Kroimy dorsza na większe kawałki (1 cm).
Łososia siekamy drobniej (ta tłusta ryba spowoduje, że nie rozpadną nam się burgery).
Dodajemy jajko i posiekane kapary.
Następnie posiekaną kolendrę (jeśli lubicie) lub inne zioła, które lubicie oraz skórkę limonki i oczywiście sól (odrobinę) i pieprz.
Dodajemy też troszkę mąki kukurydzianej, aby zagęścić nieco konsystencję burgera.
Mieszamy i odstawmy na chwilę, aby masa się złączyła.
Teraz mamy kilka minut, aby dokończyć puree z bobu.
Odcedzamy bób, dodajemy przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i pieprzem.
Dodajemy jogurt i wszystko miksujemy.
Jeśli chcemy, aby było bardziej gęste możemy je podgrzać mieszając wówczas woda odparuje
Minęło kilka minut??? Zatem... wróćmy do burgerów ...
Formujemy burgery i smażymy je na suchej patelni (ryby są dość tłuste więc nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu). Smażymy ok 3 min na każdej stronie.
I gotowe. Wygląda super a smakuje jeszcze lepiej :)
Dlaczego warto jeść ryby?
Bo mają one kwasy omega, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
Kwasów Omega w mięsie jest znacznie mniej teraz, niż kiedyś, bo teraz mięso się produkuje masowo i szybko, i nie dba się o jakość tego mięsa.
A kwasy OMEGA są ważne bo: stabilizują błony komórkowe, czyli działają p/nowotworowo, obniżają BP, normalizują pracę serca, poprawiają pracę mózgu oraz kondycję skóry. To tylko niektóre właściwości kwasów OMEGA - jest ich znacznie więcej, ale... to nie jest artykuł o tym:)
Polecamy suplementację Colmegą (mimo dbałości o zdrowe odżywianie).
Colmega zawiera estry, czyli najczystszą formę kwasów omega bez żadnych zanieczyszczeń, które występują w olejach lnianych.
Zobacz: Jeśi kwasy OMEGA to tylko estry