Wczytuję dane...

Burgery rybne z puree i surówką z marchwi

Burgery rybne z puree i surówką z marchwi

Burgery rybne z puree z bobu i surówką z marchwi


Czego będziesz potrzebować? Oto lista na 4 porcje:

Surówka

  • 2 marchewki
  • 1 koper włoski
  • 1 papryczka może być ostra może być słodka – zależy jak lubisz
  • 1 limonka

 

Puree

  • 0,5 kg bobu – może być mrożony
  • 1 mała celuba
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 fileciki anchois
  • 2 łyżki gęstego jogurtu

 

Burgery

  • 0,5 kg ryb morskich – dorsz, mintaj lub łosoś (morskie ryby są tłuściejsze dlatego je polecamy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaparów
  • mąka kukurydziana

 

 


Zaczynamy od surówki
, bo warzywa muszą mieć czas, aby odrobinkę skruszeć zalane sokiem z limonki.

Ścieramy marchew na paski obieraczką (takie spaghetti z marchwi, albo jak wolicie „wstążki”).

Teraz koper włoski, czyli fenkuł – wykorzystujemy go dosłownie kawałeczek – można go pokroić lub poszatkować.

Kroimy parę plasterków ostrej papryczki.

Zanim użyjemy soku z limonki, ścieramy jej skórkę, aby wykorzystać ją do burgera.

Wyciskamy sok z połowy limonki na warzywa.

Teraz trochę soli i świeżego pieprzu.

Dodajemy też parę listków bazylii.

Odstawiamy surówkę na czas przygotowywania burgerów i puree.

Acha... Nie wyrzucaj pozostałych kawałków warzyw - można z nich zrobić zupę

 

Teraz możemy zając się puree.

Gotujemy bób w lekko osolonej wodzie,

Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek  wraz w filetem anchois i odrobiną pieprzu (bez soli, bo filet jest słony)

 

I najważniejsza część programu, czyli burger :)

Kroimy dorsza na większe kawałki (1 cm).

Łososia siekamy drobniej (ta tłusta ryba spowoduje, że nie rozpadną nam się burgery).

Dodajemy jajko i posiekane kapary.

Następnie posiekaną kolendrę (jeśli lubicie) lub inne zioła, które lubicie oraz skórkę limonki i oczywiście sól (odrobinę) i pieprz. 

Dodajemy też troszkę mąki kukurydzianej, aby zagęścić nieco konsystencję burgera.

Mieszamy i odstawmy na chwilę, aby masa się złączyła.

Teraz mamy kilka minut, aby dokończyć puree z bobu.

Odcedzamy bób, dodajemy przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i pieprzem.

Dodajemy jogurt i wszystko miksujemy.

Jeśli chcemy, aby było bardziej gęste możemy je podgrzać mieszając wówczas woda odparuje

 

Minęło kilka minut??? Zatem... wróćmy do burgerów ...

Formujemy burgery i smażymy je na suchej patelni (ryby są dość tłuste więc nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu). Smażymy ok 3 min na każdej stronie.

I gotowe. Wygląda super a smakuje jeszcze lepiej :)

Burgery rybne

Dlaczego warto jeść ryby?

Bo mają one kwasy omega, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.

Kwasów Omega w mięsie jest znacznie mniej teraz, niż kiedyś, bo teraz mięso się produkuje masowo i szybko, i nie dba się o jakość tego mięsa.

A kwasy OMEGA są ważne bo: stabilizują błony komórkowe, czyli działają p/nowotworowo, obniżają BP, normalizują pracę serca, poprawiają pracę mózgu oraz kondycję skóry. To tylko niektóre właściwości kwasów OMEGA - jest ich znacznie więcej, ale... to nie jest artykuł o tym:)

Polecamy suplementację Colmegą (mimo dbałości o zdrowe odżywianie).

Colmega zawiera estry, czyli najczystszą formę kwasów omega bez żadnych zanieczyszczeń, które występują w olejach lnianych. 

Zobacz: Jeśi kwasy OMEGA to tylko estry