Wczytuję dane...

Faszerowane cukinie na musie z papryki i dyni

Faszerowane cukinie na musie z papryki i dyni

Faszerowane cukinie na musie z papryki i dyni


Czego będziesz potrzebować? Oto lista na 4 porcje:

2 cukinie średniej wielkości

Farsz:

  • 100g piersi z indyka (zmielone) 
  • 1 średnia cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (pieprz, sól, suszone oregano, bazylia)
  • 200 ml pomidorowej passaty
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżki startego twardego sera (parmezan, polski bursztyn, pecorino  lub inny)
  • 2 łyżki oliwy

Mus:

  • dynia pieczona
  • papryka pieczona (może być z zalewy)
  • czosnek niedźwiedzi (lub pesto)
  • 1 łyżka oliwy





Zaczynamy od farszu...

Mielimy mięso,

Cukinię kroimy na pół (wzdłuż) i wydrążamy ziarenka łyżką.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego, a wydrążony miąższ siekamy - przyda się do farszu :)

Na 2 łyżkach oliwy smażymy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, potem dodajemy mielone mięso.

Gdy mięso będzie gotowe czas na warzywa: marchewka (starta), seler pokrojony i miąższ z cukinii – chwile dusimy/smażymy mieszając.

Dolewamy pulpę pomidorową i mieszamy – dusimy na mniejszym ogniu.

Czas na mus z pieczonej papryki i dyni:

1 łyżkę oliwy – podgrzewamy na patelni

Dodajemy dynię i paprykę (pieczona papryka i dynia – poza sezonem mrożona )

Dodajemy sól i pieprz.

Jak tylko się podgrzeją (są już miękkie więc dusić ich nie trzeba) blendujemy je.

Farsz nakładamy do cukinii, posypujemy bułką tartą wymieszaną z serem

Pieczemy 20-30 min w 180 stopniach

 

Wykładamy mus na talerz

Dodajemy sos z czosnku niedźwiedziego – można go kupić w dobrych warzywniakach lub posadzić w ogródku. Zrywamy, szatkujemy, zasypujemy solą i zalać oliwą z oliwek. Można go też mrozić. Potem rozdrabniamy w blenderze i dodajemy oliwę żeby powstała pasta. 

Faszerowana cukinia

A teraz kilka słów o naszej mikrobiocie. To niezwykle ważny temat.

Mikrobiota – bakterie, które dbają o nasze zdrowie (mamy ich ok 2 kg)

Jedząc cukry, przetworzone produkty i duże ilości tłuszczu zwierzęcego, niszczymy mikrobiotę, bo nie odżywiamy jej odpowiednio. Co potem doprowadza do wielu chorób w tym chorób układu krążenia i mogą też rozpocząć proces nowotworzenia.

Dlatego warto suplementować Lunacol, bo zawarta w nim lunazyna kumuluje się komórkach naszych organizmów i mówiąc w dużym uproszczeniu, chroni komórki przed wejściem w proces niekontrolowanego rozwoju chromatyny, czyli ogranicza ryzyko zmian nowotworowych

Na świecie są tylko dwa ośrodki, które produkują suplementy  z lunazyną (w USA i w Polsce)

W Lunacolu znajdziemy też lizozym – skuteczny enzym, który chroni przed patogenami i zagrożeniami biologicznymi, oraz betaglukany – składnik odżywczy, którym żywią się bakterie znajdujące się w jelitach.

 
Zobacz: Lunazyna - pokarm epigenetyczny

Lunazyna - pokarm epigenetyczny