Flaczki z boczniaków

Wiecie, że statystyczny Polak zjada ok. 80kg mięsa rocznie. To dość dużo i warto to ograniczyć, bo jemy za dużo mięsa, a z nim tłuszczu zwierzęcego. To prowadzi do nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia i chorób metabolicznych.
Dlatego proponujemy flaki z boczniaków, czyli grzybów, które zawierają dużo składników odżywczych m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, potas, cynk, selen i wiele innych…
Przedstawiamy zatem....
Flaczki z boczniaków
Czego będziesz potrzebować? Oto lista:
- 500 g boczniaków
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka
- Kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- Imbir
- Czosnek
- Majeranek
- Sól
- Biały pieprz
- Gałka muszkatułowa
- Papryka ostra i słodka
- Kumin rzymski (jeśli lubicie)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 liście laurowe
- Nać z pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Boczniaki kroimy w paseczki. imbir w plasterki, czosnek i cebulę siekamy (w kostkę lub inaczej - jak lubicie).
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce.
Podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i dusimy ją. Potem dodajemy starte warzywa, dusimy ok 5 min.
Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatułowa i papryki, dopiero po chwili dokładamy kumin, a następnie czosnek i imbir.
Wszystko mieszamy – uważajcie, żeby nie przypalić.
Teraz w garnku lądują grzyby. Mieszamy je delikatnie, żeby ich nie połamać.
W międzyczasie gotujemy wodę w czajniku.
Do garnka dodajemy majeranek i mieszamy. Dolewamy ok. ¾ litra gorącej wody.
Na koniec 2-3 liście laurowe i koncentrat pomidorowy.
Zostawiamy zupę na 20 min pod przykryciem.
Po 20 min.... gotowe :)
Podajemy zupę z poszarpaną ręcznie lub posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Jeśli mowa o grzybach to zdecydowanie należy wspomnieć o Fungicolu, czyli o suplemencie diety, w którego skład wchodzi wiele dobroczynnych grzybów.
Przy okazji przepisu na Steki z kapusty mówiliśmy już o cordycepsie, który jest składnikiem Fungicolu. Dziś powiemy o soplówce jeżowatej, która jest ogromnym wsparciem dla ludzkiego mózgu.
Jak to się dzieje? Otóż... poziom czynnika wzrostu nerwów ma znaczny wpływ na nasze zdolności umysłowe. Wpływa na szybkość i jasność myślenia, efektywność rozwiązywania problemów, funkcje pamięci, zdolność koncentracji i odporność na stres. Soplówka jeżowata stymuluje ten właśnie czynnik wzrostu nerwów u ludzi. To oznacza, że wspiera tworzenie nowych połączeń nerwowych zapewniając funkcjonowanie, rozwój i ochronę systemu nerwowego.
Chroniczny stres (powszechny i zakamuflowany problem dzisiejszego cywilizowanego świata) atakuje komórki nerwowe i hamuje powstawanie czynnika wzrostu nerwów. W rezultacie ograniczamy zdolność organizmu do samoleczenia i mierzenia się z trudnościami natury psychicznej.
Soplówka jeżowata umożliwia nam skuteczniejsze radzenie sobie z trudnymi stanami psychicznymi. Lepszy nastrój, mniej nerwów i lepsza kondycja psychiczna to ważny element zdrowia.
To oczywiście tylko część korzyści jakie daje suplementacja Fungicolem :)
Zobacz: Fungicol