Wczytuję dane...

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Wiecie, że statystyczny Polak zjada ok. 80kg mięsa rocznie. To dość dużo i warto to ograniczyć, bo jemy za dużo mięsa, a z nim tłuszczu zwierzęcego. To prowadzi do nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia i chorób metabolicznych.

 

Dlatego proponujemy flaki z boczniaków, czyli grzybów, które zawierają dużo składników odżywczych m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, potas, cynk, selen i wiele innych…

Przedstawiamy zatem....


Flaczki z boczniaków


Czego będziesz potrzebować? Oto lista:

  • 500 g boczniaków 
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • Imbir
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Gałka muszkatułowa
  • Papryka ostra i słodka
  • Kumin rzymski (jeśli lubicie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • Nać z pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 


Boczniaki kroimy w paseczki. imbir w plasterki, czosnek i cebulę siekamy (w kostkę lub inaczej - jak lubicie).

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce.

Podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i dusimy ją. Potem dodajemy starte warzywa, dusimy ok 5 min.

Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatułowa i papryki, dopiero po chwili dokładamy kumin, a następnie czosnek i imbir.

Wszystko mieszamy – uważajcie, żeby nie przypalić.


Teraz w garnku lądują grzyby. Mieszamy je delikatnie, żeby ich nie połamać.

W międzyczasie gotujemy wodę w czajniku.

Do garnka dodajemy majeranek i mieszamy. Dolewamy ok. ¾ litra gorącej wody.

Na koniec 2-3 liście laurowe i koncentrat pomidorowy.

Zostawiamy zupę na 20 min pod przykryciem.


Po 20 min.... gotowe :)

Podajemy zupę z poszarpaną ręcznie lub posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

 Flaczki z boczniaków



Jeśli mowa o  grzybach to zdecydowanie należy wspomnieć o Fungicolu, czyli o suplemencie diety, w którego skład wchodzi wiele dobroczynnych grzybów.

Przy okazji przepisu na Steki z kapusty mówiliśmy już o cordycepsie, który jest składnikiem Fungicolu. Dziś powiemy o soplówce jeżowatej, która jest ogromnym wsparciem dla ludzkiego mózgu.

Jak to się dzieje? Otóż... poziom czynnika wzrostu nerwów ma znaczny wpływ na nasze zdolności umysłowe. Wpływa na szybkość i jasność myślenia, efektywność rozwiązywania problemów, funkcje pamięci, zdolność koncentracji i odporność na stres. Soplówka jeżowata stymuluje ten właśnie czynnik wzrostu nerwów u ludzi. To oznacza, że wspiera tworzenie nowych połączeń nerwowych zapewniając funkcjonowanie, rozwój i ochronę systemu nerwowego.

Chroniczny stres (powszechny i zakamuflowany problem dzisiejszego cywilizowanego świata) atakuje komórki nerwowe i hamuje powstawanie czynnika wzrostu nerwów. W rezultacie ograniczamy zdolność organizmu do samoleczenia i mierzenia się z trudnościami natury psychicznej.

Soplówka jeżowata umożliwia nam skuteczniejsze radzenie sobie z trudnymi stanami psychicznymi. Lepszy nastrój, mniej nerwów i lepsza kondycja psychiczna to ważny element zdrowia.

To oczywiście tylko część korzyści jakie daje suplementacja Fungicolem :)

Zobacz: Fungicol