Szaszłyk po libańsku
Szaszłyki po libańsku z sałatką tabbouleh i kapustą pak choi
Czego będziesz potrzebować? Oto lista (na 2 porcje):
Szaszłyki z indyka:
- 300g mięsa z indyka
- Jogurt naturalny gęsty
- Oliwa z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Starta skórka z cytryny
- Koncentrat pomidorowy
- Czosnek (duży ząbek)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i sumak (przyprawa kuchni arabskiej)
Sałatka:
- 100g kaszy drobnej (kuskus lub jaglana)
- 2-3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Nać pietruszki
- Świeża mięta
- Przyprawy: kumin, pieprz i sól, rozmaryn, ostra papryka
- Czosnek
Kapusta:
- 1 kapusta pak choi
- Oliwa z oliwek
- Zioła (jakie lubicie)
Musimy zacząć od indyka, bo...
on powinien poleżeć marynacie min 2 godziny a najlepiej całą noc.
A marynatę przygotujemy bardzo szybko.
Do jogurtu wrzucamy wszystkie składniki (czosnek oczywiście zmiażdżony). Mieszamy. Do tej marynaty dodajemy kawałki indyka – bardzo dokładnie mieszamy, aby pokryć wszystkie kawałki tą marynatą i odstawiamy do lodówki.
Teraz pora na sałatkę.
Gotujemy kaszę na sypko. Jeśli jest to kasza jaglana, a nie lubicie lekkiej goryczki, jaką często ona ma, to dodajemy ziół do gotowania (rozmaryn, czosnek i odrobina ostrej papryki) i goryczka znika:). Studzimy kaszę.
Siekamy pomidory - wyrzucamy nasionka.
Siekamy pietruszkę i liście mięty. Cebule i szczypiorek kroimy drobno.
Mieszamy wszystkie składniki – na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę i oczywiście mieszamy dokładnie.
Wracamy do szaszłyków
Podgrzewamy patelnie grillową i nadziewamy mięso na patyki. W marynacie jest oliwa wiec nie trzeba już dodawać na patelni.
Kładziemy szaszłyki na patelnie.
Po kilku minutach przewracamy szaszłyki na drugą stronę. Musimy je obracać tak, aby się ugrillowały ze wszstkich stron.
A teraz kapusta...
Po przekrojeniu jej na pół (wzdłuż) smarujemy ją mieszanką ziół (jakie lubicie) i oliwy z oliwek, kładziemy na patelnię (obok szaszłyków lub na drugą patelnię) i grillujemy po obydwu stronach. Kapustę możemy grillować jednocześnie z szaszłykami.
Teraz danie jest już gotowe :)
W sałatce jest bardzo dużo witaminy C, a więc powiedzmy kilka słów na jej temat.
Witaminy C ludzki organizm niestety nie wytwarza – musimy ja dostarczać w diecie.
Jest ona niezbędna w procesie budowy włókien kolagenowych, bez niej nie stworzymy kolagenu i szybciej się zestarzejemy.
Witamina C uszczelnia, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Wspiera również odporność i apoptozę tj. śmierć komórek nowotworowych, których każdy ma wiele w organizmie, a w dużej mierze od nas zależy czy te komórki zaczną się powielać rozpoczynając proces choroby onkologicznej.
Dzienne zapotrzebowanie na wit. C to ok. 75-90 mg, ale palacze powinni przyjmować jej o 40% więcej.
W kapsułce C-olway mamy 200 mg wit. C. Ale nie przejmuj się, że jest jej tam za dużo. Jeśli organizm uzna, że ma jej nadmiar, wydali ją z moczem.
Ważne, aby sięgać po witaminę C z naturalnych źródeł (unikajcie syntetycznej). Wit. C-olway jest pochodzi z ekstraktu z gorzkiej pomarańczy i ekstraktu z dzikiej gryki, więc... to bardzo dobry wybór.
Zobacz: Witamina C-olway