Gruzińskie przystawki
Bazą dla wszystkich przystawek będzie pasta orzechowa.
Czego będziesz potrzebować? Oto lista (na 4 porcje):
Pasta:
- 200g zmielonych orzechów włoskich
- 5 ząbków sprasowanego czosnku
- adżika (rodzaj papryka), kosioradka błękitna i swańska sól (może być też garam masala, ostra papryka czy sól ziołowa)
- sok z cytryny
- pestki z granata
- posiekana kolendra
Pchali:
- miseczka gotowanych lub upieczonych, startych buraków
- miseczka gotowanych, posiekanych liści szpinaku
Badridżani
- grillowany bakłażan
- pieczona, marynowana papryka
No to ... zaczynamy :)
Pchali:
Dzielimy pastę na 4 części
1 część dodajemy do miseczki ze szpinakiem - to będzie pchali szpinakowe.
2 część do miseczki z burakami
Pozostałe dwie części przydadzą się do kolejnej przystawki.
Musimy dokładnie połączyć składniki (wymieszać), powinny tworzyć jednolitą masę, bo będziemy z nich robić małe kulki.
Układamy kulki na talerzu i ... mamy gotową przekąskę :)
Takie danie jest pełne antyoksydantów – jego składniki są na najwyższych pozycjach listy ORAC.
Badridżani
Bakłażana tniemy na plastry (ok 0.5 cm) potem obsypujemy go solą żeby puścił wodę, a następnie odsączamy wodę przykładając ręczniki papierowy. Grillujemy je na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej.
Na plastry papryki i bakłażana nakładamy wcześniej przygotowaną pastę orzechową i zawijamy w ruloniki (dość ściśle, ale musimy uważać żeby bakłażan czy papryka nam się nie rozpadły)
Ale to nie wszystko...
Do przystawek zwykle Gruzini podają prostą sałatkę składającą się z pomidorów, ogórków i cebuli posypaną pieprzem i polaną dressingiem z octu winnego i miodu oraz posypaną mielonymi orzechami (są to orzechy włoskie ale w Gruzji nazywają je greckimi)
Ponieważ w dzisiejszych daniach mamy dużo antyoksydantów, warto powiedzieć kilka słów o ORAColu.
Wolne rodniki są traktowane jako patogeny odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób. Jesteśmy wręcz otoczeni przez wolne rodniki i mają one bardzo łatwą drogę do naszych organizmów. Należy z nimi walczyć za pomocą antyoksydantów, ponieważ neutralizują one wolne rodniki.
Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami jest zachowana, nie ma ryzyka, ale jeśli wolne rodniki mają przewagę, mamy do czynienia ze stresem antyoksydacyjnym, który jest przyczyną wielu chorób i przyspieszonego procesu starzenia. Ważna jest tutaj dieta bogata w przeciwutleniacze, które mają większą moc jeśli działają synergicznie (czyli antyoksydanty różnego pochodzenia, z różnych owoców i warzyw). Polska kuchnia jest uboga w antyoksydanty.
Jeśli w diecie nie mamy zbyt wielu produktów posiadających wysoką pozycję na liście ORAC dobrze jest sięgnąć po ORACol
Zobacz: ORACol
Zobacz: Antyoksydanty - silna broń w walce o młodość i zdrowie