Wczytuję dane...

Gruzińskie przystawki

Gruzińskie przystawki

Bazą dla wszystkich przystawek będzie pasta orzechowa.

Czego będziesz potrzebować? Oto lista (na 4 porcje):

Pasta:

  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • 5 ząbków sprasowanego czosnku
  • adżika (rodzaj papryka), kosioradka błękitna i swańska sól (może być też garam masala, ostra papryka czy sól ziołowa)
  • sok z cytryny
  • pestki z granata
  • posiekana kolendra


Pchali:

  • miseczka gotowanych lub upieczonych, startych buraków
  • miseczka gotowanych, posiekanych liści szpinaku

 

Badridżani

  • grillowany bakłażan
  • pieczona, marynowana papryka


No to ... zaczynamy :)

Pchali:

Dzielimy pastę na 4 części

1 część dodajemy do miseczki ze szpinakiem - to będzie pchali szpinakowe.

2 część do miseczki z burakami

Pozostałe dwie części przydadzą się do kolejnej przystawki.

Musimy dokładnie połączyć składniki (wymieszać), powinny tworzyć jednolitą masę, bo będziemy z nich robić małe kulki.

Układamy kulki na talerzu i ... mamy gotową przekąskę :)

Takie danie jest pełne antyoksydantów – jego składniki są na najwyższych pozycjach listy ORAC.

 

Badridżani

Bakłażana tniemy na plastry (ok 0.5 cm) potem obsypujemy go solą żeby puścił wodę, a następnie odsączamy wodę przykładając ręczniki papierowy. Grillujemy je na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej.

Na plastry papryki i bakłażana nakładamy wcześniej przygotowaną pastę orzechową i zawijamy w ruloniki (dość ściśle, ale musimy uważać żeby bakłażan czy papryka nam się nie rozpadły)

 
Ale to nie wszystko...

Do przystawek zwykle Gruzini podają prostą sałatkę składającą się z pomidorów, ogórków i cebuli posypaną pieprzem i polaną dressingiem z octu winnego i miodu oraz posypaną mielonymi orzechami (są to orzechy włoskie ale w Gruzji nazywają je greckimi)

 

Ponieważ w dzisiejszych daniach mamy dużo antyoksydantów, warto powiedzieć kilka słów o ORAColu.

Wolne rodniki są traktowane jako patogeny odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób. Jesteśmy wręcz otoczeni przez wolne rodniki i mają one bardzo łatwą drogę do naszych organizmów. Należy z nimi walczyć za pomocą antyoksydantów, ponieważ neutralizują one wolne rodniki.

Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami jest zachowana, nie ma ryzyka, ale jeśli wolne rodniki mają przewagę, mamy do czynienia ze stresem antyoksydacyjnym, który jest przyczyną wielu chorób i przyspieszonego procesu starzenia. Ważna jest tutaj dieta bogata w przeciwutleniacze, które mają większą moc jeśli działają synergicznie (czyli antyoksydanty różnego pochodzenia, z różnych owoców i warzyw). Polska kuchnia jest uboga w antyoksydanty.

Jeśli w diecie nie mamy zbyt wielu produktów posiadających wysoką pozycję na liście ORAC dobrze jest sięgnąć po ORACol


Zobacz: ORACol



Zobacz: Antyoksydanty - silna broń w walce o młodość i zdrowie
Najsilniejsze antyoksydanty