Dyniowe szaleństwo!
2021-10-16 04:35:03

Oto przepisy na potrawy z dyni opracowane przez dietetyk kliniczną Katarzynę Kosowską.
BĘDZIE MEGA SMACZNIE!
JESIENNA ZAPIEKANKA
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g obranej dyni
- 100 g kurek
- 1 garść jarmużu
- 700 ml bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę wypłucz, zalej 500 ml bulionu i gotuj na małym gazie, do wchłonięcia płynu. Wystudź.
- Dynię pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, piecz w 200° C przez 30 minut.
- Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek.
- Dodaj kurki, przyprawy, przemieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty.
- Z jarmużu usuń łodygi, pokrój go w paski i sparz wrzątkiem, odcedź.
- Kaszę, dynię, grzyby (kurki), jarmuż, resztę bulionu i delikatnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Podawaj z zieloną sałatą polaną sosem winegret.
ZUPA Z DYNI I POMARAŃCZY
Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża pomarańcza
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 200 ml mleka koksowego
- 1 łyżeczka pasty curry
- sól, pieprz, imbir do smaku
Przygotowanie:
- Dynię pokrój w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej lub oliwę i przez około 5 minut podsmażaj dynię, aż lekko się zrumieni.
- Dynię zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- W międzyczasie obierz pomarańczę, wyfiletuj (usuń białe błonki) i zmiksuj miąższ, by uzyskać gęsty sok.
- Kiedy dynia będzie miękka, dodaj do niej sok z pomarańczy, mleko kokosowe i pastę curry.
- Zagotuj, po czym zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać więcej pasty curry.
Podawaj posypane kiełkami, czarnuszką i polane tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni.

CURRY Z DYNIĄ
Składniki:
- 400 g piersi indyka lub kurczaka
- 400 g obranej dyni
- 1 duża cebula
- 1 żółta papryka
- 1 mała cukinia
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 łyżka oleju
- 500 ml bulionu
- 300 mleka kokosowego
- 1 cytryna
- czerwona pasta curry
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na paski.
- Dynię, paprykę, cukinię i cebulę umyj, oczyść i pokrój w grubą kostkę.
- Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części.
- W woku (lub innym głębokim garnku) podgrzej olej, wrzuć mięso, po chwili dodaj pastę curry.
- Smaż ok. 3 minut na dużym ogniu. Dodaj warzywa i bulion. Gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 15 minut).
- Dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i po 3 minutach zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny.
Podawaj posypane poszatkowaną kolendrą.
SMACZEGO!!!