Wczytuję dane...

Witamina D

Witamina D

Witamina D

To bardzo ważna dla naszego organizmu witamina. Receptory wychwytywania tej witaminy znajdują się w każdym narządzie naszego ciała. Jest ona potrzebna praktycznie wszędzie.

Znaczenie witaminy D jest ogromne - bez niej organizm nie może być zdrowy.

A niestety ogólnie rzecz biorąc mamy jej duży niedobór. Ok 90% Polaków ma niedobór wit. D. na świecie miliard ludzi cierpi na niedobory wit. D

Znaczenie witaminy D

Poznajmy ją nieco bliżej :)

Wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Nie jest wydalana ani z moczem ani z potem. Jest magazynowana w tkance tłuszczowej i w wątrobie.

Pozyskujemy ją w 80% poprzez jej syntezę w skórze. A dokładnie pozyskujemy w ten sposób wit. D3, która jest nieaktywną formą wit. D. Przechodzi ona pewne procesy w nerkach i wątrobie, które powodują, że staje się ona aktywną formą, która już konkretnie działa na tkanki i komórki.

Drugim źródłem Wit. D3 jest pożywienie – 20% Możemy przyjąć ją w produktach zwierzęcych: ryby, mięso, nabiał, jajko. Najwięcej jest jej w rybach tłustych. W pożywieniu mamy również dostępną Wit. D2, która jest obecna w produktach roślinnych. Jest jej jednak bardzo mało.

Niezależnie od źródła, jest to forma nieaktywna, zatem musi być przetworzona w organizmie do aktywnej formy witaminy D.

Jeśli dostarczymy zbyt dużo wit. D3, to nasz organizm blokuje jej przemianę w formę aktywną, zatem trudno ją przedawkować choć nie jest to niemożliwe…

Skąd biorą się niedobory wit. D?

  • jemy mało ryb niestety, a poza tym te ryby dostępne na rynku (hodowlane) mają mało wit. D.
  • nabiał, jajka mają bardzo mało wit. D więc dużo by trzeba ich zjeść (20-40 jajek) żeby zapewnić odpowiedni poziom wit. D3, zatem to raczej niemożliwe aby w ten sposób dostarczyć wystarczającą ilość wit. D
  • przez syntezę skórną też nie dostarczamy jej wystarczająco, bo w naszych polskich warunkach nie jesteśmy w stanie pozyskać jej tyle ile nam potrzeba. Wiemy o tym, że wystarczy 15-20 min na słońcu z 15% odsłoniętej powierzchni ciała - to wystarcza, aby uzyskać odpowiednią ilość wit. D. ale…to trudne, bo słońce często jest za chmurami, bo nawet jeśli nie jest za chmurami to stosujemy filtry (i słusznie) a filtr na poziomie 8, w 80-90% blokuje syntezę wit. D.
  • tylko latem słońce jest wysoko i kąt padania promieni słonecznych jest najbardziej optymalny do zainicjowania syntezy wit. D. Jesienią i zimą kąt padania promieni jest mniejszy i nie mamy wystarczająco dużo promieni a dodatkowo nasze ciała są z reguły "szczelnie" osłonięte.
  • wiek i masa ciała mają również wpływ na syntezę wit D3 w skórze. Osoby z większą ilością tkanki tłuszczowej mają utrudnioną sytnezę tej witaminy. Ekspozycja na słońce jak widać nie zawsze daje nam gwarancję że będziemy mieli odpowiednią ilość witaminy D.

Ponieważ ani dieta ani słońce nie daje nam gwarancji dostarczenia odpowiedniej ilości witaminy D3 pozostaje nam suplementacja. Ale zanim powiemy o suplementacji, spójrzmy do czego jest nam potrzebna witamina D.

Dalczego tak ważny jest odpowiedni poziom wit. D?

Wit. D spełnia szereg ważnych funkcji dla naszego organizmu:

  • reguluje właściwy poziom fosforu i wapnia – dba o ich gospodarkę, i dzięki temu nasz układ kostny jest odpowiednio zmineralizowany, szczególnie jest to ważne dla dzieci, dla młodych, ale też dla osób starszych i kobiet w okresie menopauzy. U osób starszych mineralizacja kości zaczyna być osłabiona. U kobiet w okresie menopauzy zmienia się gospodarka hormonalna, co też prowadzi do utraty minerałów i gęstości kości. Dlatego ważne jest, aby zadbać o prawidłowy poziom wit D w tym okresie. U dzieci brak wit. D prowadzi do krzywicy, a u osób starszych do osteoporozy (wypłukiwania minerałów z kości)
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego – w przypadku kobiet w ciąży zbyt niski poziom wit. D grozi zaburzeniami autystycznymi u dziecka. U każdego z nas mogą powstawać zaburzenia snu co też jest odpowiedzią naszego układu nerwowego na niedobór tej witaminy. Zapobiega ona demencji i otępieniu (szczególnie u osób starszych) czy nawet stanom depresyjnym.
  • regeneruje wątrobę, która oczyszcza organizm z patogenów i innych zanieczyszczeń. Wit. D pozwala na prawidłową regenerację wątroby i prawidłowość jej oczyszczania
  • wpływa też na odchudzanie –  osoby z nadmierną wagą i prawidłowym poziomem wit. D szybciej zauważają efekty odchudzania. Dlaczego? Bo wit. D, jeśli jest na prawidłowym poziomie, zmniejsza produkcję kortyzolu podczas stresu, który w nadmiarze prowadzi do otyłości. Wit. D ma też wpływ na poziom leptyny, która odpowiada za odczucia sytości. Jeśli jest jej zbyt mało organizm będzie głodny.
  • bardzo korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Dzięki niej komórki układu immunologicznego limfocyty T lub B czy monocyty produkują więcej przeciwciał i substancji o charakterze bakteriobójczym. Wit. D stoi na straży naszej odporności, wtedy gdy jest to potrzebne. Przeciwdziała nadmiernej aktywności cytokin prozapalnych, czyli stoi na straży tego, aby stany zapalne były na jak najmniejszym poziomie. Wspiera produkcję cytokin przeciwzapalnych. Zwiększa produkcje katelicydyny – naturalny antybiotyk o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Dzięki niej mamy większą możliwość walki z bakteriami.

 

Warto poprosić lekarza o skierowanie na badanie krwi pod kątem poziomu witaminy D, aby wiedzieć czy konieczna jest suplementacja. Chociaż tak jak wspomniałam wcześniej, większość z nas ma jednak niedobór tej witaminy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.


Suplementacją witaminą D

Szczególnie zalecana jest:

  • u dzieci i niemowląt, aby zapobiec krzywicy.
  • u kobiety w okresie menopauzy
  • u sprotowców, którzy wyczynowo uprawiają sport
  • u osób z otyłością ze względu na utrudnioną syntezą wit. D3 przez słońce
  • u osób na dietach, które nie zawierają ryb, nabiału i jaj
  • u osób z zaburzoną gospodarką wapniowo-fosforową
  • u osób z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ mają często zaburzenia wchłaniania wit. D z jelit

 

Musimy też wziąć po uwagę czynniki obniżające wchłanialność wit. D:

  • zła dieta – brak dobrego odżywiania powoduje, że wchłanianie i synteza wit. D3 mogą być zaburzone
  • używki głównie alkohol
  • leki – niesteroidowe leki przeciwzapalne czy środki przeczyszczające np. herbatki pobudzające trawienie

 

Niedobór wit. D3 wykazano również przy chorobach nowotworowych i chorobach układu krążenia.

 

Dlaczego warto wybrać ColDeKę?

Bo zawiera ona witaminę D i K zawieszoną w oleju z dorsza, który z kolei zawiera kwasy omega 3 i wit. A

Wit. D

Ilość jednostek jakie powinniśmy spożywać zależy od poziomu wit. D w krwi, ale też od wieku, od stanu fizjologicznego, od chorób współistniejących, od karnacji skóry, płci i wagi. 

Dla osób dorosłych profilaktycznie zaleca się 2000 jednostek, ale… można te dawki zwiększać

Artykuł na podstawie live'a Katarzyny Kosowskiej - dietetyka klinicznego


Zobacz: Jak zbudować odporność?

budujemy odporność
Zobacz: Witamina C
Wit. C